Praha: 721 591 696
Ostrava: 777 411 001
Úchvatný fjord Boka Kotorská, velkolepé hory, tajemné kláštery, starobylá města, nedotčená příroda s unikátním ekosystémem i možnost koupání v moři či jezerech. K tomu skvělá balkánská kuchyně a víno plné sluníčka. Černá Hora toho na svém relativně malém území nabízí opravdu mnoho. Vydejte se poznat krásy jednoho z nejmladších států v Evropě, který vznikl teprve v roce 2006.
Ubytovaní budeme ve 3* nebo 4* hotelu. Nejprve v okolí národního parku Durmitor (2 noci) a poté u moře (4 noci). Během pobytu u moře můžete v případě zájmu vynechat poznávací den a zamířit na pláž. Bydlet budeme v docházkové vzdálenosti od moře.
V ceně zájezdu je zahrnuta hotelová snídaně i večeře. Během dne, pokud nám to program dovolí, budete moci vyzkoušet skvělou balkánskou kuchyni v místních restauracích.
Načítají se termíny... |
Letíme přímým letem z Prahy do Černé Hory, naše příletové letiště je Tivat. Odsud se vydáme směr vnitrozemí. Pojedeme krásnou krajinou, která začne kolem Boky Kotorské a dovede nás až do národního parku Durmitor, kde nás čeká ubytování a samozřejmě také večeře. Plánovaný příjezd na hotel je podvečer. Po večeři se možná rozhlédneme po okolí, nadechneme čerstvého vzduchu a jdeme se vyspat na následující den.
Po snídani se vydáváme směr známý most přes řeku Tara. Řeka se zde zakusuje do nádherného údolí a před 2. světovou válkou zde vznikl most, který dodnes láká návštěvníky z širokého okolí. Pokračujeme směr jezera Piva – nečekejte žlutou hladinu, jak název napovídá. Tahle vodní plocha vás ohromí svou nádhernou modří. Večer nás čeká pokračování gastronomického poznávání černohorské kuchyně – tedy večeře na hotelu.
Vy co s námi necestujete poprvé tak víte, že program některých dní necháváme jako překvapení. Moc sdílní tak nebudeme, ale prozradíme vám, že dnes budete potřebovat hlavně pohorky. Míříme do hor na celodenní trek. Kdo se nebude cítit na celodenní chození, nabídneme kratší variantu. Nebo vám poradíme zcela individuální program podle vašich potřeb. Čeká nás krásná příroda, úchvatné výhledy a chození v horách. Během odpoledne návrat na stejný hotel, večeře, odpočinek.
Opouštíme hotel a po snídani vyrážíme dál směrem na jih. Pobřeží Černé hory není daleko. Budeme se však proplétat průsmyky a krásná zelená příroda se bude postupně měnit v holé skalnaté kopce. Odtud mimochodem pochází název Černá Hora – když na skály zaprší, zčernají. Cestu si zkrátíme návštěvou černohorského unikátu – klášter Ostrog se nachází přímo ve skále. Přijíždíme na pobřeží. Záleží na vás, jestli si vezmete plavky, zamíříte do vyhřátého Jadranu nebo se porozhlédnete po okolí. Průvodce vás každopádně s okolím seznámí.
Těžko budeme říkat co bude během celého zájezdu to „nej“, ale záliv Boka Kotorská (bez Skandinávie největší fjord v kontinentální Evropě) je opravdový unikát. Navštívíme zde starobylé město Kotor a také městečko Perast, kde se prolínají architektonické styly – chvíli si tak budete připadat třeba jako v Itálii. Pokračujeme se podívat na záliv z výšky. A zde začneme lapat po dechu. Ne, že bychom někam lezli, ale právě zde se naskytnou ty dechberoucí výhledy. Hory jen pár kilometrů nad zálivem mají úctyhodnou výšku přes 1000 m.n.m. Využijeme novou lanovku a nahoře na nás bude čekat autobus. Pokračujeme dále na Njegošovo mauzoleum ve výšce 1657 m.n.m. Nabitý den zakončíme večeří – a kdo ví, třeba ještě někam zajdeme!
Dnešní den zasvětíme černohorskému pobřeží. Začneme světovým unikátem, a to kdysi rybářskou vesničkou a dnes luxusním letoviskem. Ano, řeč je o poloostrovu Sveti Stefan, jenž je jedním z nejfotografovanějších míst na Balkáně. Pro svou dovolenou si jej vybrala nejedna celebrita. Pokračovat budeme do Baru, tedy města Baru na samém jihu Černé Hory. Zde budeme obdivovat malebné staré centrum s úzkými uličkami. Tyto výhledy budeme vstřebávat ještě během chutné večeře.
Dnes nás čekají vodní perly Balkánu. Meandry řeky Crnovjeci spolu s okolními zelenými kopci ve tvaru homolí vytváří scenérie, u kterých nám spadne brada. Vydáme-li se po toku této krátké říčky, která měří pouhých 12 km, narazíme na další balkánský poklad. Tím je Skadarské jezero, které tvoří hranici mezi Černou Horou a Albánií a je největším jezerem na Balkáně. My se budeme moci kochat pohledy na vodní hladinu, kde sem tam proletí vodní ptactvo nebo se fakultativně vypravit na projížďku lodí (cca 20 euro) nebo ochutnat místní vína. Nacházíme se totiž také ve vinařském regionu. Ať už si vyberete jakýkoliv scénář, je jasné, že si tento den užijete.
Poslední hotelová snídaně a odjezd na letiště. To je hlavní náplň odjezdového dne. Odlet je předpokládaný během dopoledne. Vy kdo brzo vstáváte se díky blízkosti hotelu k moři stihnete ještě vykoupat. Zabalíme zavazadla, kam si přibalíme spoustu nových zážitků a míříme směrem domů. A jako obvykle – v letadle můžeme přemýšlet kam vyrazíme příště.
Experitour si, především v závislosti na počasí nebo dopravě, vyhrazuje právo změnit naplánovaný program. Změnou programu se rozumí, že některá výše zmíněná místa nemusíme navštívit vůbec. Náš tým ale udělá maximum pro to, abyste o nic nepřišli.
Doprava je zajištěna přímým letem z Prahy do Tivatu a zpět. V ceně letenky je zahrnuto příruční zavazadlo 55 x 40 x 20 cm, které se musí vejít pod sedačku před vámi. Zavazadlo k odbavení o max. hmotnosti 20 kg a rozměrech 80 x 120 x 120 cm je rovněž zahrnuto v ceně. Létáme s leteckou společností Air Montenegro nebo Smartwings.
Časy odletů se mohou ještě měnit a budou upřesněny v pokynech na cestu.
Odlet tam | Praha | 20.09.2025 0:00 | |
Přílet tam | Tivat | 20.09.2025 0:00 | |
Odlet zpět | Tivat | 27.09.2025 0:00 | |
Přílet zpět | Praha | 27.09.2025 0:00 |
1. ZÁKLADNÍ INFORMACE
Hlavní město: Podgorica
Rozloha: 13 883 km²
Nejvyšší bod: Zla Kolata 2 534 m n. m.
Obyvatelstvo: 623 633 obyvatel
Jazyk: černohorština, srbština, albánština, bosenština, chorvatština
Měna: euro (EUR)
Časové pásmo: +2 hod. v letním čase, +1 hod. v zimním čase
Státní zřízení: unitární parlamentní republika
Náboženství: 72% pravoslaví, 19% islám, 3% katolické, 1% ostatní
2. VSTUPNÍ FORMALITY
Doklady: Pro turistické cesty není třeba vízum, stačí cestovní pas nebo občanský průkaz. Doporučuje se, aby platnost cestovního pasu přesahovala plánovaný termín vstupu do země alespoň o 6 měsíců.
Český zastupitelský úřad
Ambasada Republike Češke u Podgorici
Partizanski put 6A - Tološi, 81 000 Podgorica
Telefon: +382 202 811 03, Nouzová linka: +420 222 420 222,
E-mail: Podgorica@mzv.gov.cz, Web: mzv.gov.cz/podgorica
3. PLATEBNÍ KARTY, MĚNA
Oficiální měnou v Černé Hoře je euro (€ / EUR), přestože země není členem eurozóny ani Evropské unie. Ve větších městech, turistických destinacích a většině hotelů či restaurací lze běžně platit kartou. Bankomaty jsou snadno dostupné, ale mohou si účtovat poplatky za výběr. V menších městech a venkovských oblastech se doporučuje mít hotovost. Směnárny a banky nabízejí směnu běžných světových měn na eura. Směna českých korun (CZK) nemusí být vždy dostupná, doporučuje se přivézt eura přímo z ČR.
Černá Hora je obecně levnější než západní Evropa, ale v turistických oblastech (např. Budva, Kotor) mohou být ceny vyšší. Například káva v kavárně stojí kolem 1,50 €, jídlo v restauraci cca 10–15 €.
4. CELNÍ PŘEDPISY
Při cestování do Černé Hory je důležité se seznámit s aktuálními celními předpisy, aby nedošlo k nepříjemnostem při vstupu či pobytu v zemi. Níže uvádíme klíčové informace:
Od roku 2008 platí v Černé Hoře zákaz dovozu potravin s výjimkou následujících položek určených pro osobní spotřebu během cesty: dětská a diabetická strava; čerstvé ovoce a zelenina (s výjimkou brambor) v množství do 5 kg; sušené ovoce, zelenina, houby, čaje, káva a koření v celkovém množství do 1 kg; balená voda v množství do 5 litrů na osobu; nealkoholické nápoje v množství do 2 litrů na osobu; alkoholické nápoje v množství do 1 litru na osobu.
Tyto potraviny musí být v originálním balení a určeny k přímé spotřebě. Osoby starší 18 let mohou bezcelně dovézt následující množství tabákových výrobků a alkoholu: 200 ks cigaret; 100 doutníků nebo 50 cigár; 250 g tabáku; 2 litry vína; 1 litr destilátu s obsahem alkoholu nad 22 %.
Při vstupu do Černé Hory není nutné deklarovat dovážené finanční prostředky, pokud jejich hodnota nepřesahuje 10 000 €. V případě vyšší částky je nutné tuto skutečnost nahlásit celním orgánům a vyžádat si písemné potvrzení.
Dovoz léků je omezen na množství odpovídající osobní potřebě na dobu maximálně šesti měsíců. Je doporučeno mít u sebe lékařský předpis nebo potvrzení o nutnosti užívání těchto léků.
Při cestování s domácími mazlíčky je vyžadován cestovní doklad EU, který potvrzuje aktuální veterinární prohlídky a očkování proti vzteklině ne starší než jeden rok.
Před cestou se doporučuje ověřit aktuální informace na oficiálních stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky nebo na stránkách Velvyslanectví České republiky v Podgorici, jelikož celní předpisy se mohou měnit.
https://mzv.gov.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/evropa/cerna_hora/cestovani/duty.html mzv.gov.cz/podgorica
5. BEZPEČNOST
Černá Hora je obecně považována za bezpečnou destinaci s relativně nízkou mírou kriminality. Nicméně, během turistické sezóny může docházet k drobným krádežím, zejména na plážích a v turisticky exponovaných oblastech.
Doporučení pro bezpečný pobyt: Na přeplněných místech, jako jsou pláže či veřejná doprava, věnujte zvýšenou pozornost svým cennostem. Vyvarujte se arogantního chování a kritiky místní politiky či náboženství.
6. DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA
Policie, hasiči, záchranná služba: 112
7. ZDRAVÍ
Doporučuje se uzavřít komplexní cestovní pojištění, které pokryje léčebné výlohy, hospitalizaci, léky i případný návrat do ČR. Zdravotní péče v Černé Hoře je dostupná, avšak její kvalita může být nižší než v České republice. Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) poskytuje nárok na nezbytnou zdravotní péči ve státních zařízeních, ale nekryje všechny výlohy (např. převoz do ČR).
Voda z vodovodu je obecně pitná, ale v některých oblastech může být doporučeno pít balenou vodu. Co se týče jídla, doporučuje se konzumovat tepelně zpracované potraviny a vyhýbat se syrovému masu a mořským plodům z neověřených zdrojů.
Černá Hora má v létě vysoké teploty – důležité je dostatečné množství tekutin a ochrana před sluncem (krémy s UV filtrem, pokrývka hlavy). Ve vyšších nadmořských výškách mohou být v zimě extrémní teploty a náhlé změny počasí – doporučuje se vhodné oblečení.
8. POČASÍ
Černá Hora má různorodé podnebí, které se liší podle geografické polohy:
Pobřeží (Jaderské moře) má středomořské klima. Léto (červen–září)je teplé a suché, teploty kolem 30–35 °C, moře má příjemnou teplotu 24–27 °C. Zima (prosinec–únor) je mírná, průměrné teploty 10–15 °C, ale může být větrno a deštivo.
Vnitrozemí má kontinentální klima. Léto je zde teplé, ale méně vlhké než na pobřeží, teploty 25–30 °C. Zima je chladnější než na pobřeží, teploty klesají k 0 °C, občas sněží.
Hory (Durmitor, Prokletije) mají horský klimatický režim. Léto je chladnější, kolem 15–25 °C, skvělé pro turistiku. Zima je chladná s bohatými sněhovými srážkami, teploty -5 až -15 °C – ideální pro zimní sporty.
Nejvíce srážek je na podzim a v zimě (listopad–březen) hlavně na pobřeží. Nejsušším obdobím je léto, zejména červenec a srpen.
Pokud jedete k moři, ideální období je květen–říjen. Pokud plánujete hory, nejlepší je léto pro turistiku a zima pro lyžování.
9. STRAVOVÁNÍ
Černohorská kuchyně je kombinací středomořských, balkánských a tureckých vlivů. Na pobřeží dominuje rybí a mořská kuchyně, zatímco ve vnitrozemí se jí více masa, sýrů a vydatných jídel. Mořské plody a ryby (pobřežní kuchyně), Grilované ryby (orada, brancin, makrela) – čerstvé, často s olivovým olejem a bylinkami. Chobotnice na žaru nebo pod pekou – dušená s brambory a zeleninou. Černohorské rizoto (Crni rižot) – černé rizoto s olihněmi. Masová jídla (vnitrozemská kuchyně). Ćevapi – malé grilované válečky z mletého masa, podávané s chlebem a ajvarem. Pljeskavica – balkánská obdoba burgeru, často plněná sýrem. Ražnjići – špízy s masem a zeleninou. Njeguški pršut – sušená vepřová šunka z vesnice Njeguši, podobná italskému prosciuttu.
Tradiční pokrmy: Kačamak – kukuřičná kaše se sýrem a kajmakem (podobné polentě). Cicvara – hutná kaše ze sýra, mouky a smetany, podávaná s chlebem. Burek – pečené křupavé těsto filo plněné masem, sýrem nebo špenátem.
Nápoje: Rakija – silný ovocný destilát, populární v celém Balkánu. Vína – černohorská vína jako Vranac (červené) a Krstač (bílé) jsou vysoce ceněná. Nikšićko Pivo – nejznámější místní pivo. Domácí džusy – často z granátových jablek nebo citrusů.
Ceny a stolování
Ceny jídla v restauracích jsou levnější než v západní Evropě. Dýška: Obvykle 5–10 % z účtu, pokud není zahrnuto v ceně.
Doporučujeme ochutnat místní sýry a pršut v horách. Na pobřeží si dejte čerstvé ryby a plody moře. A vyzkoušejte domácí rakiji – ale opatrně, je silná! Černohorská kuchyně je chutná, pestrá a rozhodně stojí za ochutnání!
10. INTERNET A VOLÁNÍ
Pokrytí je velmi dobré ve městech a na pobřeží, ale v horách může být slabší signál. Černá Hora není součástí EU roamingu, takže volání a data mohou být dražší. Pokud budete používat svůj český tarif, před cestou se informujte u svého operátora o cenách roamingu!
Ve městech a turistických oblastech je Wi-Fi běžně dostupná v hotelech, kavárnách a restauracích. Ceny mobilních dat jsou relativně dostupné, doporučuje se koupit místní SIM kartu na letišti, v trafikách, supermarketech nebo u oficiálních prodejců operátorů.
Pokud chcete ušetřit na hovorech, můžete využít Wi-Fi a internetové aplikace WhatsApp, Viber, Skype, Messenger – zdarma přes Wi-Fi nebo mobilní data
11. DOPORUČENÉ KAPESNÉ
Na jídlo, vstupy, suvenýry, pobytovou taxu a osobní výdaje doporučujeme částku alespoň 300 EUR. Přesná částka se těžko určuje vzhledem k tomu, že každý utrácí rozdílně. Doporučujeme si vzít také platební kartu.
12. CO S SEBOU
Oblečení doporučujeme přiměřené době zájezdu. Nezapomeňte, že se chystáte do hor, na Jaderské pobřeží i na plavbu po řece. Pro procházky po městech a lehkou turistiku se budou hodit turistické sandále, či lehké boty. Pro pobyt v horách se bude hodit i teplejší oblečení. Postačit by měla mikina, případně šusťáková bunda. Ve výbavě by chybět určitě neměla pokrývka hlavy proti slunci, větru a chladu a neměli byste zapomenout na plavky a opalovací krém. A nezapomeňte na to, že vhodná a pohodlná obuv je základem pro poznávací zájezd. Na Černé Hoře jsou sítě o napětí 220 V / 50 Hz. Adaptér není potřeba.
Říjen 2024
Právě jsme se vrátili z poznávacího zájezdu po Černé Hoře a to naprosto spokojeni. Díky Ondro! Byli jsme s touto CK poprvé a věřím, že ne naposledy. 👍
Lenka Č., Google
Ve formuláři níže nám prosím napište, o co máte zájem a zanechte na sebe kontakt. My se vám ozveme nejpozději do druhého pracovního dne. Děkujeme,
Tým Experitour
#CKEXPERITOUR
Prohlédněte si fotky a videa z našich zájezdů.
Sledujte nás a sdílejte s námi vaše zážitky
Plánujete zájezd, výlet nebo pracovní cestu pro skupinu? Ať už jde o pracovní kolektiv, sportovní tým, školní třídu nebo zájmový spolek, máme pro Vás řešení na míru. S organizací těchto cest máme více než 15 let zkušeností.
Tento web používá soubory cookies. Vyberte, které cookies chcete na těchto stránkách povolit. Podrobnější informace o použití cookies najdete na stránce Prohlášení o ochraně soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoliv odvolat na této stránce.
Funkční cookies umožňují správné fungování našich stránek. Tyto soubory dále ukládají údaje, jako je Vaše preference ohledně marketingových a analytických cookies a další nastavení. Aby bylo možné naše stránky a služby využívat, je třeba povolit používání těchto souborů cookies.
Analytické cookies nám pomáhají porozumět, jak uživatelé jako Vy používají tyto stránky. Díky tomu můžeme zlepšovat naše stránky, aplikace i komunikaci a zajišťovat, že zobrazovaný obsah pro Vás bude stále zajímavý a relevantní. K analýze využíváme Google Analytics.
Tyto stránky a naši spolehliví partneři používají soubory cookies třetích stran. Tyto soubory cookies zajišťují zobrazování personalizovaných reklam jak na těchto, tak na jiných stránkách. Tyto reklamy jsou založeny na Vaší historii prohlížení těchto stránek. Tyto soubory cookies také slouží k integraci sociálních sítí (Facebook) na našich stránkách, což Vám umožňuje označovat to, co se Vám líbí, a sdílet stránky nebo produkty na sociálních sítích.